¿Com matricular-se a la universitat? – Guia pas a pas
El procés per realitzar la matrícula en una universitat és el pas posterior a prendre una de les grans decisions com a estudiant. Abans de realitzar tots els tràmits hem hagut de pensar on volem estudiar i què volem estudiar, dues eleccions clau. A més, en funció de la nostra procedència haurem de tenir en compte que l’inici del procés requerirà:
- Estudiants d’Espanya: tenir una nota igual o superior a la d’admissió de la universitat desitjada. Tant si provenen de batxillerat o Cicle formatiu de Grau superior (CFGS), han de superar la prova d’accés (EBAU) que ha de realitzar l’alumnat que vulgui ingressar a la universitat.
- Estudiants de la UE i altres països amb conveni amb Espanya: tenir la convalidació dels estudis i la nota corresponent a la prova d’accés a la universitat. A través de la UNEDasiss podran demanar l’acreditació de les seves notes. Si volen accedir a estudis d’alta competitivitat, hauran de realitzar la fase específica de la selectivitat per millorar les seves qualificacions. Ja sigui per la selectivitat UNEDasiss-PCE o bé EBAU.
- Estudiants de fora de la UE o sense conveni: hauran d’obtenir l’homologació dels seus estudis al Batxillerat espanyol (a través del Ministeri d’Educació). La normativa d’accés a cada comunitat autònoma és diferent, però en general, per obtenir una plaça universitària de prestigi hauran de realitzar les proves d’accés a la universitat.
Tot estudiant que vulgui matricular-se en universitats espanyoles haurà de tenir en compte que un dels aspectes més importants són els temps límit marcats:
- Període de preinscripció: has d’emplenar el formulari on indiques quins estudis vols cursar i en quin centre desitges fer-ho. En el cas de Catalunya és l’Oficina d’Accés a la Universitat la que gestiona aquest tràmit (universitats públiques) i es realitza a través del portal Accés Universitat. El període es marca cada any i sol ser entre juny i juliol (depenent de la comunitat autònoma). L’assignació de plaça sol ser a meitat-finals de juliol, juntament amb la matriculació a la universitat.
- Data límit per a la publicació dels admesos: l’administració informa dels admesos en els seus portals web. La data sol ser l’últim dia del mes de juliol.
- Període de matriculació a la universitat: s’obre el termini de matriculació just després de l’assignació de plaça. A cada universitat es fixa la manera de comunicar-se amb l’alumne.
Cada comunitat autònoma té el seu propi procés de preinscripció i formulari per demanar plaça en les seves universitats públiques. En el cas de voler cursar un grau amb la UNED, cal tenir en compte que té una metodologia pròpia. I si la teva elecció està vinculada amb una universitat privada també hauràs d’emplenar un formulari específic que proporciona cada institució. A part d’això hi ha universitats privades que requereixen fer un examen propi per a poder entrar.
El punt que més preocupa en aquest procés és l’elecció de les preferències: les titulacions i universitats preferides que es marquen als formularis de cada comunitat per ordre de major a menor interès. Encara que sembli una obvietat, aquestes preferències han de reflectir la realitat de l’interès de l’estudiant. Si hem marcat en segona posició la titulació que ens agrada i ens adjudiquen plaça en una carrera marcada a la primera, serà gairebé impossible corregir l’error.
A l’Acadèmia Guiu acompanyem a tots els alumnes que així ho desitgin durant tot el procés. Realitzem sessions de preinscripció en grups reduïts, facilitem els enllaços perquè la pugui realitzar el propi alumne, i organitzem sessions informatives amb l’Agència de Gestió d’Ajudes Universitàries (Agaur) per conèixer totes les possibilitats que ofereix la Generalitat, en el cas de Catalunya, quant a beques i ajudes.
Comentaris recents