Benvingut a Acadèmia Guiu! Sabem que combinar estudis i feina pot ser un veritable desafiament, però no és impossible.

 

Amb una bona organització i les estratègies adequades, pots gestionar el teu temps de manera eficaç i tenir èxit tant acadèmicament com professionalment.

 

En aquest article, compartim consells pràctics per ajudar-te a equilibrar ambdues responsabilitats i mantenir un bon rendiment en tots dos àmbits.

 

La importància de planificar i organitzar

 

El primer pas per gestionar bé el teu temps és crear un pla. Sense una organització adequada, és fàcil sentir-se aclaparat per la quantitat de tasques, cosa que pot afectar tant el teu rendiment a la feina com els estudis.

 

Aquí tens alguns consells per ajudar a fer que la teva planificació sigui efectiva:

 

Estableix un horari

 

Tenir un horari fix que equilibri la feina i els estudis és essencial per aprofitar cada dia al màxim. Divideix el teu temps en blocs i assigna hores específiques per a cada activitat. No oblidis incloure pauses per evitar l’esgotament.

 

Utilitza eines d’organització

 

Aplicacions com Google Calendar, Trello o Notion poden ajudar-te a mantenir un registre de les teves tasques i terminis. Configura recordatoris per a lliuraments importants o exàmens, i assegura’t que la feina no interfereixi en els moments clau dels teus estudis.

 

Prioritza tasques

 

Una de les claus per a la gestió del temps és aprendre a prioritzar. Identifica les tasques urgents i importants, i concentra’t en elles primer. Si estàs inscrit en un curs intensiu de preparació per a la Selectivitat, utilitza mètodes com la matriu d’Eisenhower per classificar les teves activitats i prioritzar les més rellevants.

 

Aprèn a dir “no”

 

Un error comú quan s’intenta estudiar i treballar simultàniament és acceptar més tasques de les que pots gestionar. És crucial conèixer els teus límits i aprendre a dir “no” quan sentis que la feina extra podria afectar negativament el teu rendiment acadèmic.

 

Si el teu cap o companys et demanen que facis tasques addicionals, explica clarament la teva situació. De la mateixa manera, si creus que no podràs complir amb un termini acadèmic, parla amb els teus professors per trobar una solució.

 

Aprofita els moments lliures

 

El temps és or, i quan estudies i treballes al mateix temps, cada minut compta. Aprofita qualsevol moment lliure al llarg del dia, com el temps de trajecte o les pauses curtes, per fer petites tasques com llegir articles, revisar apunts o respondre correus.

 

Estudia en petites dosis

 

No sempre disposaràs de grans blocs de temps per estudiar, així que aprofita les sessions d’estudi curtes. Si tens 20 o 30 minuts lliures, fes-los servir per revisar conceptes clau o fer una lectura ràpida. Amb el temps, aquests petits esforços s’acumulen i t’ajuden a mantenir-te al dia.

 

Mantén els teus apunts i materials d’estudi organitzats i accessibles, tant digitalment com en paper. D’aquesta manera, podràs reprendre ràpidament el que estaves estudiant sense perdre temps buscant el que necessites.

 

Mantén l’equilibri i cuida la teva salut

 

Quan treballes i estudies al mateix temps, és fàcil descuidar altres aspectes importants de la vida, com el descans, l’alimentació o l’exercici. No obstant això, per rendir al màxim en ambdues àrees, és crucial cuidar la teva salut física i mental.

 

La manca de son pot afectar greument el teu rendiment tant a la feina com als estudis. Assegura’t de dormir entre 6 i 8 hores diàries per mantenir-te concentrat i amb energia.

 

L’exercici no només millora la teva salut física, sinó que també ajuda a reduir l’estrès i augmentar la concentració. Encara que no tinguis gaire temps, intenta incloure alguna activitat física en la teva rutina, ja sigui caminar, fer ioga o estiraments.

 

Una dieta saludable és essencial per mantenir alts nivells d’energia durant el dia. Evita l’excés de cafeïna i opta per aliments rics en nutrients que t’ajudin a mantenir-te concentrat i saludable.

 

Evita la procrastinació

 

Un dels grans enemics de la gestió del temps és la procrastinació. Deixar les tasques per a l’últim moment genera més estrès i afecta la qualitat del teu treball o estudis. Per evitar la procrastinació, segueix aquests consells:

 

  • Divideix les tasques grans: En lloc de posposar una tasca aclaparadora, divideix-la en petits passos manejables. Completar cada pas et donarà una sensació d’assoliment i motivació per continuar.

 

  • Estableix terminis realistes: És important ser realista amb els terminis. Fixar terminis massa ajustats pot provocar procrastinació per la pressió de no complir-los. Assegura’t de planificar amb temps suficient per a cada tasca.

 

No has de fer-ho tot sol. Si en algun moment et sents aclaparat, no dubtis a demanar ajuda. Ja sigui a la feina o en els estudis, comptar amb el suport de companys, professors o familiars pot marcar una gran diferència.

 

També pots buscar tutors o classes de reforç, com les que oferim a Acadèmia Guiu, per optimitzar el teu temps d’estudi i garantir que aprofitis cada sessió.

 

El secret està en l’organització!

 

Estudiar i treballar al mateix temps pot ser un gran repte, però amb una bona organització i una gestió eficient del temps, és possible assolir els teus objectius en ambdues àrees. Recorda que l’equilibri i la disciplina són essencials per mantenir un bon rendiment.

Si necessites ajuda amb els teus estudis, a Acadèmia Guiu oferim cursos personalitzats i classes de reforç que s’adapten a la teva situació, ajudant-te a optimitzar el teu temps i garantir l’èxit acadèmic.