Com decidir entre una carrera o una altra? Què passa si no tens una vocació clarament definida? ¿I si esculls una carrera i després descobreixes que no t’agrada? Si estàs llegint això probablement sigui perquè estàs a l’últim any de Batxillerat o CFGS i estàs començant a preparar-te per als exàmens de selectivitat, però encara no tens clar quina carrera escollir o quin és el teu veritable vocació.
Abans de res: tranquil·litat. T’enfrontes a una de les decisions més rellevants de la teva vida i això requereix pensar les coses amb deteniment, conèixer tot el ventall de possibilitats que tens davant teu i, sobretot, buscar ajuda i assessorament en el teu entorn per estar preparat quan arribi el moment de decidir.
Per això, des de l’Acadèmia Guiu et portem una sèrie de consells i reflexions que et vindran molt bé per orientar-te en la teva trajectòria acadèmica.
Com orientar-te?
Decidir què estudiar i de què vols treballar no és una tasca ni fàcil ni ràpida. Es tracta d’un procés en el qual hauràs de tenir en compte diferents aspectes per a poder prendre bé la teva decisió. Has de saber que el procés de decisió passa per diferents fases, totes elles molt importants. La primera fase d’aquest procés és realitzar un exercici d’introspecció per conèixer-nos millor a nosaltres mateixos: què t’agrada? Quines activitats t’entusiasmen i t’omplen d’energia quan les realitzes? Quins són els teus talents? Quins valors et guien?
A vegades ens pot resultar complicat identificar les nostres pròpies habilitats, però per a això també podem recórrer a les persones que millor ens coneixen i preguntar.
En segon lloc, i només si hem aconseguit contestar les preguntes d’autoconeixement, has de començar a buscar quins estudis encaixen amb el teu perfil: consulta tota l’oferta formativa que hi ha i els seus requisits d’accés. Ho pots fer pel teu compte, informant als webs de les universitats, o en les pàgines dels departaments d’educació de cada comunitat autònoma; o pots recórrer a esdeveniments com el Saló de l’Ensenyament i a professionals de el sector de l’educació (professors, orientadors, coaches …).
Des de l’Acadèmia Guiu oferim a tots els nostres alumnes un servei de psicologia per a l’orientació acadèmica i tècniques d’estudi. Amb aquest servei s’assessora l’alumne sempre que ho desitgi i, si necessita resoldre dubtes, se l’atén amb cita prèvia. Els nostres orientadors s’encarreguen d’explicar detalladament les carreres en les que estigui interessat cada estudiant i si no té les idees clares, se l’acompanya perquè trobi la seva vocació seguint el camí del que realment li agrada i el motiva.
Finalment, si ja has pres una decisió sobre el teu futur acadèmic, heu de tenir en compte quines professions deriven dels estudis que esculls. Investigar les sortides de cada cursa i el panorama laboral dins de cada sector professional també és una cosa important.
No obstant això, molts estudiants donen més importància a el futur professional que al que els apassionaria fer, normalment influenciats pel seu entorn més proper. En la mesura del possible, és aconsellable que els talents i les passions de cada persona s’alineïn amb la seva professió. Treballar ocupa una gran part de el temps en la vida adulta i és important que aquest temps ens gratifiqui en lloc de resultar una càrrega.
Cap decisió és irreversible
En qualsevol cas, si un cop has accedit a la universitat et penedeixes de la cursa que has escollit, tens l’oportunitat de canviar: bé optant a una nova convocatòria de selectivitat o bé parlant amb la universitat per fer un traspàs d’expedient a una altra carrera , si és possible.
Tingues en compte que avui dia gairebé cap decisió sobre els estudis és irreversible. Vivim en la societat de l’aprenentatge continu al llarg de la vida. Pots canviar d’opinió i seguir per un altre camí, pots reconvertirte professionalment més endavant si ho desitja.
L’exercici d’investigar a fons sobre aquests tres aspectes que hem comentat, t’ajudarà a adquirir l’autonomia necessària per poder escollir uns estudis i una professió, no només abans de la selectivitat, també al llarg de la teva trajectòria acadèmica i professional.
No dubtis a contactar amb la nostra secció d’orientació per conèixer com investigar sobre cadascun d’aquests tres passos.
Comentaris recents